BLI SETT

ARBEIDSKLÆR MED HØY SYNLIGHET?

Her finner du et par tips om hva du bør være oppmerksom på.

Bli synlig hvor som helst og når som helst med høysynlighetsklær! Som profesjonell håndverker er din personlige sikkerhet viktig, og det er avgjørende å kunne jobbe trygt med riktig beskyttelsesutstyr. Høysynlighetsplagg gir deg den tryggheten du fortjener ved å sikre at du blir sett dag og natt, i enhver værtype og i ulike arbeidsmiljøer.

Tre klasser av synlighet

Synlighetsklær omfattes av den internasjonale ISO-standarden EN ISO 20471. Den fastslår hvilke krav som stilles til plagg for å bli kvalifisert som synlighetsklær. Disse kravene er en kombinasjon av plaggets totale flate og fordelingen av fluoriserende og reflekterende materialer.


Standarden klassifiserer alt dette i tre forskjellige sikkerhetsklasser, hvor Klasse 3 har størst synlighet og Klasse 1 har lavest. Som du forstår, ligger det mye kunnskap og erfaring bak utviklingen av både disse standardene og de synlighetsklærne du trenger i arbeidet ditt. Så sørg alltid for at du bruker ISO-sertifiserte synlighetsklær.

Klasse 1:

ISO 20471 klasse 1 gir lavest synlighet av de tre klassene. Kravet til denne klassen er at plaggene er utstyrt med fluoriserende stoff, som har en overflate på minst 0,14 m², og reflekser med en overflate på minst 0,10 m². Synlighetstøy i klasse 1 er for bruk i miljøer der det laveste nivå for synlighet kreves.

Klasse 2:

ISO 20471 klasse 2 leverer vesentlig bedre synlighet enn klasse 1, spesielt på dagtid, i skumring og i tåke. Dette er plagg utstyrt med fluoriserende stoff, som har en overflate på minst 0,50 m², og reflekser med en overflate på minst 0,13 m².

Klasse 3:

ISO 20471 klasse 3 gir brukeren meget god synlighet. Dette er synlighetsplagg som har fluoriserende vev med en overflate på minst 0,80 m², og reflekser med en overflate på minst 0,20 m². Disse brukes der det kreves høyeste nivå for synlighet. Beskyttelsesplagg skal dekke torso og minst ha ermer eller lange bukseben. Refleksen skal gå rundt torso og arm eller ben. Minste bredde på refleksen skal være 50 mm. Disse synlighetsklærne brukes ofte i nærheten av tett og hurtig trafikk.Forvirret? Se illustrasjonen under for eksempler:

Eksempler på synlighetstøy og ulike klasser


Når skal du bruke hva?

Når du skal avgjøre hvilken synlighetsklasse som skal benyttes på arbeidsstedet må du først foreta en risikovurdering. Dette er arbeidsgiver eller prosjekteier pålagt å gjennomføre.


Alle arbeidsplasser er forskjellige og har ulike behov for verneutstyr og bekledning – som hvor stor trafikken er, hvilke typer kjøretøy som benyttes og andre sikkerhetstiltak. Derfor finnes heller ingen klare regler for når du skal benytte klassene av arbeidsklær med høy synlighet.

Krav til synlighetstøy (ISO 20471:2013)

  • Laveste vernenivå: ISO 20471 klasse 1 gir lavest synbarhet av de tre klassene. Kravet til klasse 1 er at plaggene er utstyrt med fluoriserende stoff med en overflate på minst 0,14 m² og reflekser med en overflate på minst 0,10 m². Synlighetstøy i klasse 1 er for bruk i miljøer der det kreves laveste nivå for synlighet.

  • Mellomste vernenivå: ISO 20471 klasse 2 gir vesentlig bedre synbarhet enn klasse 1, spesielt på dagtid, skumring og tåke. Dette er plagg utstyrt med fluoriserende stoff med en overflate på minst 0,50 m² og reflekser med en overflate på minst 0,13 m².

  • Høyeste vernenivå: ISO 20471 klasse 3 gir brukeren meget god synbarhet. Dette er synlighetsplagg med fluoriserende vev med en overflate på minst 0,80 m≤ og reflekser med en overflate på minst 0,20 m≤, der det kreves høyeste nivå for synbarhet. Beskyttelsesplagg skal dekke torso og minst ha armer eller lange bukseben. Refleksen skal gå rundt torso og arm eller ben. Minste bredde på refleksen skal være 50 mm. Brukes ofte i nærheten av tett og hurtig trafikk.
POPULÆRE PRODUKT:
890.00 kr490.00 kr
2,185.00 kr1,490.00 kr
1,687.00 kr1,190.00 kr

SE KOMPLETT UTVALG AV SYNLIGHETSKLÆR